zaterdag 14 januari 2012

Argyle vest, de 'steek'

Als je rond breit en het moet plat worden, dan is het belangrijk dat je een steek breit. De steek wordt later opengeknipt.
Tijdens het breien vind ik het handig als de steek gemarkeerd is. Ik gebruik hiervoor de ringetjes die bij opzet tandenborstels zitten. Voor de armsgaten gebruik ik dezelfde kleur en voor middenvoor een andere.


Om goed te kunnen zien waar je moet zigzaggen en knippen is het belangrijk om eerst het midden van de steek te markeren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een dubbele draad rijggaren en rijg grote steken in het midden van de steek. Werk aan de goede kant. De rijgsteek aan de goede kant is groter dan de rijgsteek aan de verkeerde kant.
Op de naaimachine heb ik een stikkende zigzaksteek. Die gebruik ik om 4 stiksels te maken in de steek. Aan elke kant van de rijglijn komen 2 stiksels. Afhankelijk van het breiwerk kun je van boven naar beneden of van beneden naar boven zigzaggen. Bij naaimachines met een dubbel stoftransport kan het verstandig zijn het boventransport omhoog te zetten, het breiwerk er onder te leggen en dan het boventransport weer in te schakelen. Dit is om te voorkomen dat er lusjes van het breiwerk in het boventransport blijven hangen.


De eerste keer is het even slikken. Maar, als je eenmaal door hebt dat dit echt werkt dan knip je zo elke steek open. Ik gebruik een klein, vlijmscherp schaartje. Daarmee wordt alleen wol en garen geknipt. Zo  blijft het scherp. Met de kleine schaar kan ik netjes tussen de breisteken knippen. De rijglijn is de lijdraad.
Klaar, de armsgaten zitten er in.


Wordt vervolgd.........

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat ben ik blij dat ik jouw Blog gevonden heb en ik kijk steeds uit naar het vervolg....Hier heb ik wat aan en met de duidelijke uitleg en de foto's krijg ik een beter beeld hoe je de Steek maakt en doorknipt. Je zal toch verschillende lengtes van rondbreinaalden gebruiken en met welke dikte van naald gebruik jij? Natuurlijk heeft het met de woldraad te maken. Finlandia Import heeft ook mooie kleuren in de shetlandwol zou deze hiervoor geschikt zijn?. Het Cristel pakket vind ik in aanschaf duur en zoek naar een alternatief. Met verbazing zie ik hoever je al gevorderd bent heb je daarin een afspraak met jezelf, groetjes en een fijn weekend Roos.

Wieke van Keulen zei

Jij breit als een speer, Anna. Prachtig wordt het. Mijn complimenten.

Anna zei

Dank je wel Wieke. Ik zal binnenkort verklappen hoe dat komt met die speer :-).

Anna zei

Hallo Roos, op een deel van je vragen heb je inmiddels antwoord gehad. Over de andere dingen die je vraagt zal ik binnenkort berichten. Prettig weekeinde!

Anoniem zei

Gaaf hoor! Maar schrok wel van de schaar door het breiwerk heen. Ha ha. Groetjes, Arlet

Anna zei

Hoi Arlet, de eerste keer dat je de schaar er in zet is wel spannend. Daarna valt het wel mee. Het aanbod om de masai sjaal voor je te breien staat nog steeds hoor!

Anoniem zei

Dat aanbod neem ik zeker aan, eerst ff dat ene in april nog regelen ;-)
grtjs Arlet

Marleen zei

Ha Anna, ik kom zojuist je blog tegen. Erg inspirerend. Ik ben bezig met een Noorse trui en heb pas voor het eerst een steek gebreid.Spannend maar het werkt erg lekker. Rondbreien is heerlijk om te doen. Net heb ik een pakket katoen binnen gekregen om een fair-isle trui te maken. Dus ook hier ga ik de steek techniek gebruiken. Ik blijf je volgen.

groeten Marleen