woensdag 4 januari 2012

We lusten er wel pap van

Griesmeel. En dan liever griesmeelpap dan griesmeelpudding. En ook zonder bitterkoekjes, rozijnen of andere fantasietoevoegingen. En met, heel ouderwets, bessensap. Vandaag een kleine post. Het toverwoord is roeren.

Griesmeelpap staat elke week bij ons op het menu. Dit recept is goenoeg voor 5 - 6 personen.


Wat heb je nodig?
  • 1 liter (soja) melk
  • 100 gram griesmeel
  • 40 gram suiker
Ik gebruik gezoete sojamelk. Daarom doe ik niet zo veel suiker bij de pap. Reken voor ongezoete sojamelk en 'gewone' melk ongeveer 20 gram suiker meer. Voor echte zoetekauwen mag er misschien nog wel meer suiker in.
Reken voor griesmeelpudding 20 - 50 gram extra griesmeel. Het hangt van de gebruikte melk af hoeveel extra griesmeel er precies nodig is.


Wat ga je doen?
Weeg de griesmeel en de suiker af in een bakje.


Roer de griesmeel en de suiker door elkaar. Dit doe je om er voor te zorgen dat er geen klontjes in de pap komen. Als we iets niet lekker vinden dan is het 'pap met dodden'. Al vindt Laura het vel wat er soms op de griesmeel zit weer wel erg lekker (brrrrrr).

Verwarm de melk op niet al te hoog vuur. De melk hoeft niet te koken. Voeg beetje bij beetje het griesmeel/suikermengsel toe en roer goed. Als alle griesmeel is toegevoegd zal de pap gaan binden. Blijf roeren!! Pas op als de melk gaat koken, extra roeren. De griesmeelpap zet dan namelijk snel aan op de bodem van de pan.

Ik maak de griesmeelpap ongeveer 3 kwartier voor we gaan eten. Dan gaat het deksel op de pan en is de griesmeelpap precies goed van temperatuur als we aan het toetje toe zijn.
Giet voor pudding het mengsel in een vorm en laat dit helemaal afkoelen.

Geen opmerkingen: