zaterdag 7 januari 2012

Zeeuwse eierkoeken

We hebben meestal wel een zakje Zeeuwse eierkoekenmix in huis. Dit is een mix zonder ammonium. Het enige wat je nog moet toevoegen is eieren. Het is een snel baksel en valt bij hongerige scholieren altijd in de smaak.
Wat heb je nodig?
  • 1 zakje Zeeuwse eierkoekenmix
  • 4 hele verse eierenWat ga je doen?


Verwarm de oven voor op 170 C hetelucht.
Ik heb dit recept al heel wat keren gemaakt. Het is belangrijk om hele verse eieren te gebruiken voor een goed resultaat. Mix de eieren op de hoogste stand tot dit een schuimige massa wordt. Op de verpakking staat dat je 2 minuten moet mixen. Mijn ervaring is dat je iets langer moet mixen. De eiermassa wordt lichter van kleur als die lang genoeg gemixt is.
 Zeef nu deel voor deel de eierkoekenmix door de eimassa. Ik vind het handig om de eierkoekenmix er door te mengen met een metalen lepel. Je kunt ook mixen. Dat maakt voor het eindresultaat niet veel uit.
Schep met 2 eetlepels hoopjes beslag op een bakplaat met bakpapier. Leg de hoopjes niet te dicht bij elkaar. De eierkoeken gaan nog behoorlijk rijzen.
Vandaag heb ik niet zo veel tijd. Daarom wil ik maar 2 platen bakken. Dat worden flinke eierkoeken. Op de verpakking staat dat de eierkoeken 10 minuten op 180C moeten. Bij ons worden de eierkoeken het beste in 15 minuten op 170 C.
Het is belangrijk dat je allebei de bakplaten tegelijk in de oven doet en de deur absoluut niet opent tot de baktijd voorbij is. Doe je de deur toch open dan zullen de eierkoeken 'instorten' en plakkerig blijven.
Na 15 minuten heb je dan dit resultaat. Ik vind het handig om het bakpapier, met de koeken er nog aan vastgeplakt, om te draaien. Dan trek ik het papier los. Zo is er het minste kans op schade aan de koeken.
Laat de koeken los van elkaar helemaal afkoelen, anders plakken de eierkoeken aan elkaar. In een afgesloten bewaardoos blijven ze zo zeker een week goed. Maar dat wordt bij ons nooit gehaald.

2 opmerkingen:

Jeanet zei

Als je nou geen mix in huis hebt, kun je deze eens proberen: http://blij-dat-ik-brei.blogspot.nl/2012/01/eierkoeken.html
Uiteraard zonder amoniak!

Groeten,
Jeanet

Anna zei

Ja, dat is mijn (of eigenlijk jouw) recept voor noodgevallen ;-)