donderdag 12 januari 2012

Koopvaardij

Er zijn mensen die het een idiote combinatie vinden. Eerst een goedgevulde maaltijdsoep en daarna pannenkoeken. Toch is dit al een oud gebruik bij de koopvaardij. Met zeevarenden en schippers aan beide kanten van de familie is het dan ook niet zo vreemd dat wij deze traditie in ere houden.Wij vinden het een heel handige maaltijd voor op zaterdag. Je kunt het vooraf klaar maken en dan op zaterdag opwarmen.


Dit jaar is het op 21 februari 'Pancakeday'. Meer weten? Kijk dan op 21 februari op dit blog.
De goed gevulde maaltijdsoep mag iedereen zelf verzinnen. Hier volgt het recept van de pannenkoeken.


Wat heb je nodig?
  • 500 gram pannenkoekenmix
  • 1/2 afgestreken eetlepel zout
  • 2 of 3 eieren (wij vinden 3 lekkerder)
  • 1,25 l gezoete sojamelk








Wat ga je doen?


Doe de pannenkoekenmix in een beslagkom. Doe de eieren en het zout in de kom.

















Roer de eieren en het zout door de mix.
Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Roer iedere keer goed.


Als alle melk is toegevoegd is het beslag vrij dun. Klop het beslag met de garde nog even goed door. Laat dit minstens 1 uur, maar beter nog 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Let er op dat de beslagkom niet in de tocht of bij een hittebron (gasstel, kachel) staat.

Na 2 uur rijzen is het beslag mooi dik geworden. Als je het té dik vindt kun je eventueel nog wat melk toevoegen.
Bak van dit beslag pannenkoeken. Ik bak het liefst met vloeibare margarine op een hoog vuur.

Van deze hoeveelheid beslag bak ik 18 - 20 pannenkoeken. Opwarmen gaat heel goed in de stoomoven.

2 opmerkingen:

Picasso zei

Op welke manier warm je deze dan op in de stoomoven?

Anna zei

Stoomoven op ca 140 C. Dit is een beetje afhankelijk van de kwaliteit van de oven. Soms is er een 'opwarmprogramma' geprogrammeerd.