dinsdag 17 januari 2012

Een priktrui en merino socken

Voor onze meiden werden geboren (ik denk in 1993) heb ik eens een grastrimmer geruild voor een spinnewiel. Gras trimmen doe ik niet graag, dan kun je beter schapen gaan houden, en spinnen wilde ik wel eens proberen. Bij het spinnewiel zit ook nog een zak échte prikwol.....

Foto: Tiroka
Na wat 'gemartel' lukt het om een draadje te maken. De draad breekt wel snel en kinkt enorm. Het zal nog tot ruim na 2000 duren voor ik achter de reden kom. Dan worden de meiden geboren en gaat het schippertje voor jaren naar de zolder. Tot Inge (van de origami kaarten) me belt. Er is een spincursus bij ons in de provincie. Gezamelijk besluiten we de stoute schoenen aan te  trekken. We komen terecht op Wolboerderij Blij Bezuiden en we blazen onze oude hobby nieuw leven in. Daar hebben ze merinoschapen. Wat een verrassing, die prikken niet.


Ja, daar hoor je dan dat dit soort spinnewielen enorm veel tractie hebben. Om een mooie draad te maken kun je eigenlijk maar de halve spoel gebruiken. Bovendien heb je snel veel te veel twist waardoor de draad erg gaat kinken. En je trapt je rot.....


De cursus is erg leuk. Inge en ik gaan nog heel wat keren terug om nog wat bij te leren. Op dit moment is het lammerentijd bij Janny. Ik vind het altijd wel bijzonder. Als de meiden nog klein zijn gaan we wel eens kijken bij oom André. Het is voor hen een hoogtepunt om een lammetje de fles te mogen geven.
  
Foto: Janny Wijna


Er zijn hele mooie foto's van de geboorte van Jaap en Jan Willem . Over hun moeder Trui en nichtje Socks binnenkort meer op Van Anna's hand .3 opmerkingen:

Rozewiezewo zei

In het verleden ook gespind en wol geverfd,de spinnewiel staat al jaren in de berging ik heb hem nooit kunnen wegdoen. Leuk zo'n reportage over de schaapjes en hun wol.

Marie-Jose Keijman zei

Toevallig kom ik op uw blog terecht en ik herken het wiel en de problemen! Weet u misschien wat voor model wiel dit is en van welk merk?

Gr. Marie-Jose

Anna zei

Dag Marie-Jose,

Dit is een 'schippertje' van de firna Wernekinck uit Delft.