We proberen jaarlijks naar Schotland te reizen. Eén van de keren dat wij de Highlands bezochten, waren we getuige van een verkeersmisdrijf op de M9. Omdat de situatie erg gevaarlijk was hebben we 911 (112) gebeld. Dan denk je dus: dat was het dan. Nou, mooi niet.
Wij dachten altijd dat de verhoren die door Barnaby in de pub worden afgenomen voor de film waren. We weten nu wel beter...... Diezelfde avond zitten we met Peter in de pub, als één van de medewerkers ons benadert. Dat er een 'officer' voor ons is. En jawel, op een rustige plek wordt onze getuigenverklaring opgenomen. Het kan verkeren... (letterlijk)In deze pub hebben ze hartstikke lekkere pub grub voor een redelijke prijs. Wat te denken van shepherds pie en stoofpot van hert? Bij mij zijn de toetjes altijd favoriet en het is moeilijk om te kiezen. De lekkerste vind ik geloof ik sticky toffee pudding. Die ga ik thuis proberen te maken.
Via de BBC kun je veel leuke recepten vinden. Helaas zijn daar nog al eens melk, cream en andere lactose bevattende produkten in verwerkt. Ik pas de recepten daarom altijd aan. Maak de sticky toffee pudding één of twee dagen vooraf. Dan is 't nog lekkerder.
Update van het recept: Als je niet aan bakammonium kunt komen gebruik dan 1 theelepel cream of tartar óf 1 theelepel bakpoeder. Voeg dit toe aan het zelfrijzend bakmeel voor het mixen. Roer goed door.
Volg verder het recept, de bakammonium bij de dadels vervalt dan.
Wat heb je nodig?
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 ml water
- 200 - 250 gram dadels, schoongemaakt en in stukjes
- 60 gram margarine (kamertemperatuur)
- 60 gram rietsuiker
- 2 eieren (kamertemperatuur)
- 2 eetlepels rietsuikerstroop
- 2 eetlepels Golden Syrup
- 1 el bakammonium
Wat ga je doen?
- Doe de dadels met het water in een pannetje. Zet dit op een laag vuur. Als het water warm wordt zullen de dadels langzaam uit elkaar vallen.
- Verwarm de hete lucht of stoomoven voor op 160 C. Deze temperatuur geldt voor mijn oven, dit kan per oven verschillen.
- Klop ondertussen de boter en suiker tot een romige massa.
- Voeg één voor één de eieren toe en blijf kloppen.
- Voeg dan beetje bij beetje het zelfrijzen bakmeel toe. Klop steeds tot al het bakmeel is opgenomen.
- Los de bakammonium op in een beetje heet water. Dit STINKT.
- Doe deze oplossing bij de dadels en dan:
Waarom heeft niemand me gewaarschuwd? De kolkende massa blijft nét in de pan.
- Doe de dadelmassa bij het beslag. Dit wordt nu heel dun.
- Giet het beslag in een ingevet cakeblik.
- Bak de pudding 35 - 40 minuten. De pudding is goed als een satéprikker er droog weer uitkomt. Bak vooral niet te lang, de pudding wordt dan droog en dat is zonde.
En dan krijg je dit. Daar ga ik bij Mary Berry geen punten mee scoren. Daarom heb ik een bakpapieren vorm georigamied voor in het cakeblik.
Daar gaat de cake dan op zijn kop weer in, zodat straks de kapotte onderkant ook echt van onderen op de schaal komt.
Dan is het tijd om de toffeesaus te maken.
Wat heb je nodig:
- 200 gram boter
- 400 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels rietsuikerstroop
- 2 eetlepels Golden Syrup
- 1 pakje Alpro Soja Cuisine
Wat ga je doen?
Laat de boter, suiker en stroopjes smelten. Voeg de Alpro Cuisine toe en laat nog even bubbelen. Lepel dan wat van de saus (ik deed 6 juslepels) over de pudding in de cakevorm.
Zet het restant van de saus in de koelkast. Bewaar de sticky toffee pudding op een koele plaats, maar niet in de koelkast.
Stort voor het opdienen de pudding op een schaal. Zet de schaal met de pudding 20 - 30 minuten in een oven van 120 C. Verwarm de saus in de magnetron. Giet nog wat saus over de pudding en serveer de rest van de saus los op tafel.
Lekker met wat (plantaardige) slagroom en eventueel toffee- of vanilleijs. Smullen maar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten