vrijdag 17 februari 2012

Choconotentaart

Bij verjaardagen mag het feestvarken kiezen welke taarten er op tafel komen. De dames kiezen meestal de choconotentaart. Tja, wat wil je met de hoeveelheid chocolade die er in zit. Ik ken maar één dame die niet van chocolade houdt. Dit recept is genoeg voor 12 royale punten.


Wat heb je nodig?
 • 250 gram margarine
 • 250 gram rietsuiker
 • 250 gram Zeeuwse bloem
 • 6 el vloeibare honing
 • 5 eieren (ongeveer 250 gram bij elkaar)
 • 300 gram couverture chocolade puur
 • 1 el cacao, met een flinke kop er op
 • 100 gram walnoten in stukken (hak de noten niet al te klein)
 • eventueel: 12 mooie walnoten voor de garnering
 • 1 1/2 pot ananasjam
 • 2 el olie (neutraal van smaak, bijvoorbeeld zonnebloemolie)

Vooraf:

Couverture wordt meestal in grote brokken geleverd. Rond het gewicht eventueel af naar boven, of voeg een tablet extra pure chocolade toe aan de couverture tot het juiste gewicht is bereikt.

Deze taart kan worden gemaakt door één taartbodem te bakken en deze door te snijden of door 2 taartbodems te bakken. Het voordeel van 2 taartbodems is dat je de platte kanten 'buiten' kunt houden. Dat geeft een mooier resultaat. Ik bak voor deze taart 2 bodems.

Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.


Wat ga je doen?
Bekleed de bodems én de ringen van 2 springvormen van 28 cm aan de binnenkant met bakpapier.
Meng de bloem, cacao en bakpoeder in een kom. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf in een (andere) kom en zet deze apart.

Verwarm de stoomoven of heteluchtoven voor op 160 C. Bij een stoomoven wordt de taart wat smeuïger dan bij een heteluchtoven.

Mix de margarine met de rietsuiker. Voeg één voor één de eierdooiers toe. Mix tot alle dooiers zijn opgenomen. Smelt de helft van de couverture (= ongeveer 150 gram). Ik doe dit in 1 1/2 minuut op 675 W in de magnetron. De couverture heeft nu nog harde kantjes. Door goed te roeren worden de stukjes opgenomen in de vloeibare chocolade en is de couverture direct goed van temperatuur.
Mix de couverture en de honing door het margarinemengsel.

Zeef de bloem (met de cacao en het bakpoeder) in delen boven het chocolade mengsel. meng steeds goed.
Doe nu 1/3 deel van de stijve eiwitten bij het chocolademengsel. 'Vouw' het mengsel door de eiwitten tot er een egaal geheel ontstaat. Ik vind het handig om dit met een metalen bakspaan te doen. Herhaal dit nog 2 keer en 'vouw' tot er geen witte stippen meer zichtbaar zijn.
Verdeel het beslag over de 2 springvormen. Bak beide bodems gaar in ca. 30 minuten. Als je er voor kiest om één taartbodem te bakken wordt de baktijd 40 - 45 minuten. Prik met een breinaald of satéprikker in de bodem. Als die er droog uitkomt is de bodem gaar.
Laat de bodems 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal dan de ring er af en verwijder het bakpapier aan de buitenkant.
Keer na ongeveer 10 minuten de bodems op een groot bord en verwijder het bakpapier van de onderkant. Keer de bodems dan terug op de bodem van de springvorm en laat verder afkoelen.

Werk één van de bodems af met ananasjam. Om dit beter smeerbaar te maken verwarm ik de jam 1 minuut in de magnetron op 900 W. Leg de andere taartbodem nu met de platte (onder)kant naar boven op de ingesmeerde taartbodem. Je hebt nu een mooie, platte bovenkant.
Smelt de andere helft van de couverture in de magnetron. Roer goed. Voeg één voor één de 2 el olie toe. Blijf goed roeren tot het chocolade -  oliemengsel een egaal geheel is. Strijk deze chocolade over de bovenkant van de taart. Leg ter decoratie 12 mooie walnoten langs de rand.


Tips van Anna:
 • Voeg de stijfgeklopte eiwitten deel voor deel toe. Het is dan veel eenvoudiger een mooi geheel te maken, zonder dat de lucht uit de eiwitten wordt geklopt.
 • Bezuinig niet op de chocolade. Je proeft écht het verschil. Couverture is bij de betere bakwinkel verkrijgbaar.
 • Bak de taart 2 - 3 dagen vooraf. De smaak wordt dan veel beter.
 • Bewaar de taart niet in de koelkast, maar op een koele plaats. Rond de 10 C is ideaal.
 • Mocht er wat overblijven: in een 4* vriezer blijft de taart ongeveer 2 maanden lekker.

Geen opmerkingen: