dinsdag 14 februari 2012

De pootjes van Pietje

Oma Anna heeft een vriendin, Pietje. Samen ondernemen ze van alles. Eén keer per week hebben ze vriendinnendag. Pietje zorgt dan altijd voor (toen nog) bokkepootjes.
Opa Jacob werkt jarenlang bij dé bokkepootjesfabriek van Nederland. Op maandagmorgen ruikt het in ons stadje altijd fantastisch naar koekjes als de wind goed staat. (Als de wind minder goed staat stinkt het naar varkens.) Opa is inmiddels met pensioen en de koekjesfabriek gesloten. Gelukkig kun je echt lekkere (nieuwe spelling) bokkenpootjes ook zelf maken.


Wat heb je nodig?

Voor de koekjes:
 • 6 - 7 eieren
 • 225 gram poedersuiker
 • 175 gram amandelbloem
 • 40 gram Zeeuwse bloem
 • snufje zout
 • geschaafde amandelen
Voor de vulling:
 • 200 gram margarine
 • 200 gram poedersuiker
 • 1 of 2 tl amandelaroma
 • 2 of 3 el water
Verder:
 • 300 gram extra bittere chocolade


Wat ga je doen?

Verwarm de oven voor op 170 C hetelucht.
Splits de eieren en weeg de eiwitten. Omdat wij de eieren rechtstreeks bij de boer kopen zijn deze niet gesorteerd. Ik weeg daarom de eieren / eiwitten. Je hebt 200 gram eiwit nodig, rond eventueel af naar boven. De dooiers worden niet gebruikt. (Deze dooiers zijn 's avonds in de pasta verwerkt.)
Klop de eiwitten stijf. Voeg daarna een snufje zout toe en beetje bij beetje de poedersuiker. Blijf kloppen.
De eiwitmassa verandert nu in een glanzende, stijve consistentie. De amandel- en Zeeuwse bloem heb ik in een apart bakje afgewogen en door elkaar geroerd. Doe dit deel voor deel bij de eiwitten. Zorg dat alles goed is gemengd. Let er op dat je de lucht nu niet uit het mengsel klopt.
Spuit met een spuitzak reepjes koekmengsel op de bakplaten. Zet alle platen gelijktijdig in de oven en open de deur de eerste 10 minuten niet. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar. Deze koekjes zijn 8 - 10 cm en gespoten met spuitmond nr. 15. Grotere koekjes zullen wat langer moeten bakken, kleinere koekjes wat korter.
De koekjes zijn gaar als ze licht gaan kleuren. De buitenkant is dan 'droog'.
Laat de koekjes afkoelen. Maak ondertussen botercrème. Klop hiervoor 200 gram boter met 200 gram poedersuiker tot een romige massa. Bij deze hoeveelheid ben je zeker 10 minuten aan het mixen. Misschien ga ik toch maar eens investeren in een staande mixer... Voeg na een paar minuten 1 of 2 el amandel aroma toe (zo veel als je zelf lekker vindt) en het water. De botercrème moet een goed spuitbare, maar stevige massa worden.
Na ongeveer 10 minuten zal de botercrème lichter van kleur worden. Dan is de crème goed. Vul een spuitzak. Ik gebruik nu spuitmondje nr. 11. Spuit op de helft van de koekjes botercrème. Leg de andere helft van de koekjes er op.
Smelt nu de helft van de chocolade. Ik gebruik hiervoor de magnetron, 1 1/2 minuut op 675 W. Roer dan stukje voor stukje de andere helft van de chocolade door de gesmolten massa.De chocolade koelt door de koude chocolade af naar huidwarm (32 - 34 C) en wordt lichter van kleur. Doop beide kanten van de bokkenpootjes in de chocolade. Leg de koekjes op een vel bakpapier om de chocolade te laten opstijven. Als je het goed hebt gedaan is de chocolade mooi knapperig.Let op: deze koekjes zijn niet krokant, maar zacht. Opa Jacob mag als eerste keuren.
Wij hebben ze op een schaal 'bewaard'. Nou ja, ze zijn binnen 2 dagen alle 30 op.

1 opmerking:

mija zei

Hoi anna, ik heb eindelijk je blog eens bezocht. Je stuurde een berichtje over de teltekening van christel seyfarth shawl. Inderdaad ik heb het pakket met de kleine papaver ipv de grootte. Fair isle is heel leuk om te breien , ik heb erin al wanten en sokken gebreit . Dus nu iets groot.
doei
mija