woensdag 15 februari 2012

Tartan

Marus heeft een kilt van een hele stoere tartan. Afgelopen zaterdag heeft hij met Nico een whisky proeverij georganiseerd op Amerikaanse wijze. Dat wil zeggen dat elke gast een fles whisky meebrengt (en het restant na afloop weer mee naar huis neemt).
Om te voorkomen dat er 6 dezelfde flessen op tafel komen heeft iedere deelnemer een gebied in Schotland gekozen. 'Working their way through the country' zou je kunnen zeggen.


Terug naar de kilt. Nico heeft bedacht dat ter verhoging van de feestvreugde Marus mooi zijn kilt aan kan trekken. Geen probleem. Bij het opzoeken van alle spullen kom ik ook de sokken (geen kousen) weer tegen die ik er bij heb gebreid. Ik ben er toch nog wel een beetje trots op.
Voor de mensen die ook zelf de sokken voor bij hun kilt willen breien: het is mijn plan om op Van Anna's hand een bericht te zetten over deze sokken.Een aantal mensen zullen misschien de vervanger van de sgian dubh (Gaelic voor 'zwart mes') herkennen. Het is een kleinere uitvoering van het Zeeuwse paeremes, genoemd naar de twee paardjes die op het heft staan.


Dit mes is speciaal voor Marus gemaakt. Er staat een galjoen op afgebeeld en zijn initialen. Het galjoen staat ook op de buckle van zijn belt én op zijn sokken. Marus is namelijk zeevarende geweest. De Schotten konden met de afbeelding op hun buckle aangeven wat hun beroep was.


Foto: Juwelier Minderhoud
In de 19e en 20e eeuw hadden Walcherse mannen in dracht broekstukken. Heel af en toe had iemand galjoenen op zijn broekstukken staan. Wij hebben er één (een echte, geen replica) kunnen  bemachtigen voor de belt.

Foto: House of Tartan

De tartan is Dark Island (5832), een zwart op zwarte ruit en zo mooi! Het plaatje in de tartan finder geeft niet goed aan hoe stoer en chique deze tartan echt is. Daarom heb ik er deze gala outfit bij gezocht.

2 opmerkingen:

creativejewishmom/sara zei

Wow, very impressive! Love the tartan look too! Thanks so much for sharing on Craft Schooling sunday!

creativejewishmom/sara zei

Wow, very impressive! Love the tartan look too! Thanks so much for sharing on Craft Schooling sunday!