Het brood is simpel om te maken. Het weegt 'als lood'. Eén brood is ruim 1,5 kg zwaar. Door de hoeveelheid rozijnen en walnoten in het recept is het geen goedkoop brood. Het is wel om je vingers bij op te eten.
Wat heb je nodig?
- 500 gram Zeeuwse bloem of zelfrijzend bakmeel
- 16 gram bakpoeder (alleen bij gebruik van Zeeuwse bloem)
- 100 gram witte basterdsuiker (voor een licht gekleurd brood) of 100 gram rietsuiker (voor een wat donkerder gekleurd brood). Ik heb in dit geval rietsuiker gebruikt.
- 1 ei
- snufje zout
- 200 gram gepelde walnoten (schoon gewicht)
- 250 gram rozijnen
- 1/2 l gezoete sojamelk (of 1/2 l halfvolle melk)
- wat margarine om in te vetten
Wat ga je doen?
Gebruik een lepel om dit deeg te roeren. Een garde of mixer zal het waarschijnlijk niet overleven. Op de foto hieronder is te zien dat een lepel er rechtop in blijft staan.
Verwarm de oven voor op 175 C hetelucht of stoom. Vet een cakevorm van 30 cm in en bestuif deze met wat bloem.
Doe de bloem, zout, suiker en het ei in een kom. Roer dit door elkaar. Voeg alle melk toe. Opnieuw roeren. Roer de rozijnen en walnoten gelijkmatig door het deeg.
Tip van Anna: het lijkt eenvoudiger om eerst alle droge ingrediënten te mengen en dan de melk toe te voegen. Er zullen dan altijd bloemrestjes aan de rozijnen en walnoten blijven plakken. Dit maakt voor de smaak niet veel uit, maar alle droge bloemrandjes in het aangesneden brood staat niet mooi.
Bak het brood 1 uur en 1 kwartier. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat het brood ongeveer 5 minuten afkoelen in de vorm. Daarna de vorm keren.
Lekker met roomboter en ouderwetse oma-groentensoep (van zelfgetrokken rundvleesbouillon) met balletjes. Dit brood blijft een paar dagen goed. In de vriezer (4*) is het 2 - 3 maanden houdbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten