dinsdag 21 februari 2012

Appeltaart

Dit is één van de meestgelezen berichtjes op van Anna's hand. Daarom mag deze taart het spits afbijten op Taart van Anna.


Appeltaart vinden we meestal te zoet of te vet. Er zijn dan ook heel wat bakpogingen overheen gegaan voor ik dit recept had gefikst. Als je van zoete appeltaart houdt dan zal dit je goedkeuring waarschijnlijk niet krijgen.
Vind je het te veel werk om deze taart zelf te maken? Ik doe het graag voor je.
Voor appeltaart en, in dit geval, kwappeltaart gebruik ik moesappels. Ik vind het zonde om hiervoor mooie handappels te gebruiken. Wij wonen in een gebied met veel boomgaarden (appels, peren, kersen) waardoor moesappels eigenlijk altijd voor handen zijn. Bovendien zitten er meestal veel verschillende soorten appels in een zak en ze zijn heel goedkoop.
Omdat ik moesappels gebruik ga ik bij recepten uit van het 'schone gewicht' van de appels. Dat betekent dat de appels zijn geschild, ontdaan van hun klokhuis en de slechte plekjes (het zijn tenslotte moesappels) zijn er uit.
In deze taart wordt kweepeergelei gebruikt. Volgens mij kun je dit niet in de winkel kopen, wel zelf maken.Wat heb je nodig:


Voor het deeg:
  • 150 gr Zeeuwse bloem
  • 1 tl bakpoeder (4,8 gram)
  • 100 gr rietsuiker
  • 75 gr boter of margarine
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • snufje zout
Doe alle ingrediënten in een kom. Snij de boter in blokjes. Wrijf de boter door alle ingrediënten. Kneedt daarna tot er een homogene bal ontstaat. Laat het deeg in folie minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de over voor op 175 C hetelucht. Smeer een springvorm (24 cm) in met boter. Bekleed de vorm met het deeg. Bak de bodem 15 minuten.

Ik gebruik geen blindbakvulling. Het is de bedoeling dat de deegbodem rijst.


Voor de vulling:
  • 600 gram appels in stukjes. Als er geen moesappels zijn neem dan verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan Jonagold, Elstar, Goudreinette.
  • 150 gram vruchten- notenmix
  • 1/2 jampot kweepeergelei

Doe de appelstukjes in een pan. Voeg gelijk de kweepeergelei toe. Verwarm dit mengsel zachtjes. Pocheer de appelstukjes. De kweepeergelei zal nu smelten. Zorg ervoor dat alle appelstukjes bedekt zijn met kweepeergelei. De stukjes worden dan niet bruin. Let er op dat je geen appelmoes krijgt.
Haal de pan van het vuur. Meng de vruchten-notenmix door het mengsel. Gebruik de droge mix. Dit zal namelijk een deel van het vocht uit de appels en van de kweepeergelei opnemen. Als de vruchten en noten al vochtig zijn wordt de taart te nat.


Vul de gebakken deegbodem met het appelmengsel en alle kweepeergelei. Dit bevat vrij veel vocht. Omdat de bodem al een keer is gebakken zal de taart echter niet soppig worden.Bak de taart nu nog 35 min op 175 C. Gebruik voor een appeltaart geen stoomoven. Het wordt dan namelijk appelmoestaart.

Geen opmerkingen: