woensdag 29 februari 2012

Makkelijk, lekker

Dit kan maar één keer in de vier jaar, een berichtje posten op 29 februari.

Af en toe staat er pizza bij ons op het menu. Een zelfgemaakte, want diepvries pizza's komen er bij ons met deze mix niet meer in.


Wat heb je nodig?
  • 1 pakje pizzamix
  • 200 ml water
  • een beetje olijfolie


Wat ga je doen?


Doe de pizzamix met 2 eetlepels olijfolie in een beslagkom. Dit staat niet op de verpakking, maar ik vind het resultaat mét olijfolie beter. Voeg ongeveer 100 ml water toe. Voeg daarna water toe voor zover dat nodig is. Het deeg mag niet te nat worden. Ik gebruik bijna nooit 200 ml.
Kneed nu het deeg met de mixer met deeghaken tot het de consitstentie van de linker foto heeft:

Kneed daarna verder met de hand tot het deeg een bal vormt. Kneed de bal nog even goed door. Laat het deeg bij kamertemperatuur, op een tochtvrije plaats, ongeveer een uur rijzen. Doe huishuidfolie over de kom zodat het deeg niet uitdroogt.

Smeer de bakplaat van de oven in met wat olijfolie. De deegbal kan nu worden 'uitgerekt' tot de grootte van de bakplaat. Ik kan het helaas nog steeds niet op de originele Italiaanse pizzabakker-manier met het draaien en gooien. Hou de randen wat dikker.
Laat het deeg nu nog ongeveer 1/2 uur narijzen. Na de tweede rijs prik je voor een dunne bodem het pizzadeeg in met een vork. Liever een wat dikkere bodem (zeker geen karton!)? Dan het deeg niet meer bewerken. Verwarm de hetelucht oven op 200 C (dat is 220 C conventioneel).


Nu kun je er op leggen wat je lekker vindt. Het is ook leuk om iedereen zijn eigen stukje pizza te laten beleggen. De pizza moet 20 - 30 minuten in de oven. Wij vinden het lekker als de kaas bruin verkleurd is en de gezeefde tomaten een beetje gebrand (dat is wat anders dan aangebrand).

Geen opmerkingen: