dinsdag 27 maart 2012

Houdbare cupcakes en taartjes

Al eerder had ik het over de 'taart tegoed kaart'. Leuk voor iemand 'die alles al heeft'. Maar, om op een verjaardag met een taart aan te komen zetten is net zoiets als water naar de zee dragen.


Voor deze taart tegoed kaarten, of als verpakking voor iets anders leuks, of om op een mooie etagère op je tafel te zetten heb je weinig nodig.

Wat heb je nodig?
  • haaknaald (ik gebruik 3,5 mm)
  • stopnaald
  • potlood
  • wol, katoen, acryl of andere resten in verschillende kleuren (het materiaal mag wel iets dikker zijn dan eigenlijk geschikt is voor de haaknaald, maar beter niet dunner), of zoek weer eens iets nieuws uit
  • spaanplaat doosjes (te koop voor € 0,49 en € 0,99)
  • lijm
  • versiering: kralen, pailetten, bandjes, kantjesWat ga je doen?

Trek eerst met poltood een lijn op het potje, direct onder het deksel. Leg het deksel voorlopig weg.

Maak een magic ring en haak hierin 8 vasten. Sluit de ring niet, maar haak door. Meerder daarna steeds tussen de 2 vasten die in de voorgaande toer ook zijn gemeerderd. (= Meerder in iedere toer 8 vasten.) Ik vind het handig om met een veiligheidsspeld het begin van de toeren aan te geven. De sluiting van de speld geeft de eerste vaste aan.Door het meerderen ontstaat vanzelf een cirkel, dit wordt de bodem. De bodem moet iets kleiner worden dan de onderkant van het doosje. Omdat je rond haakt en de toeren niet sluit maakt het niet uit op welk punt je eindigt met meerderen. Haak nu verder vasten zonder te meerderen. Dit wordt de zijkant.
Als de bovenrand voor het potje recht wordt haak je tot de hoogte van het lijntje. Als er nog 'frummeltjes' of noppen aan het randje komen haak je 2 toeren vasten extra. Haak daarna de 'frummels' of noppen. De beschrijving voor het randje wat ik haakte vind je hier. Let op! Bij dit doosje draai je het haakwerk niet om voor de laatste toer.

Voor een royale rand aan het deksel van de cupcake meerder je in de laatste toer vasten; in elke v haak je 1 of 2 v. Hoe veel is afhankelijk van de ruimte die je in de rand wil hebben.

1 opmerking:

Jantine zei

Wat zijn ze leuk! Bedankt voor het patroon!