dinsdag 27 maart 2012

Kiezen

Een paar weken niet geblogd. We hebben dan ook (bijna) alle hoeken van Nederland gezien.


Inge zit inmiddels in de vijfde klas. Ze doet volgend jaar examen en daarna..... Jeanet blogde (blogte? ik heb 't opgezocht in het Groene Boekje: blogde) er eerder al over, wat gaan ze kiezen?


Vorige week waren we in Utrecht (en in november ook al, maar dan op de hogeschool). Inge heeft haar keuze al ver gemaakt. Het wordt logopedie, taalwetenschap of European Studies (WO). De laatste richting is wel een heel andere dan de eerste twee.


Het is echt hartstikke leuk om weer even op de 'unief' rond te lopen. De faculteit taalwetenschap zit op de Drift in Utrecht. Midden in de binnenstad, heel wat anders dan de Uithof waar logopedie is gevestigd.
De keuze is niet makkelijk. Inge wil én logopedie én taalwetenschap. Om te kunnen behandelen moet je een BIG registratie hebben. En voor die BIG registratie moet je HBO logopedie doen. Maar ze wil zich ook graag breder ontwikkelen. Daarvoor heb je dan weer taalwetenschap nodig. Helaas is dit met het huidige beleid rond het hoger onderwijs niet meer mogelijk.
Er is wel een 'kronkel' te verzinnen, maar omdat elke nieuwe minister van onderwijs het nodig vindt om nieuw beleid te voeren is dat wel een hele grote gok....


Afgelopen zaterdag bezochten we Maastricht. Ook hier de faculteit in de binnenstad. Daar kom je hele grappige dingen tegen.




En, wat een leuke enthousiaste, jonge Europeanen lopen er rond. Ik zeg heel bewust Europeanen, want of je Nederlander, Duitser, Belg, Roemeen of Pool bent maakt niet uit. Fantastisch, alle eurocritici zouden eens bij European Studies moeten gaan kijken.
Inge twijfelt, want deze internationale studie is wel heel aanlokkelijk. Even laten bezinken lijkt ons het beste. Daar beginnen we dan ook maar mee op de Vrijthof.




Op maandag gaat Inge naar een masterclass taalwetenschap op de Radbout universiteit. Die class is speciaal voor leerlingen die 'Eerste Taalverwerving' als onderwerp hebben voor hun profielwerkstuk. Dat is kaasje........






Hartstikke enthousiast is ze. Maastricht valt af. Bovendien schijnt het (we gaan dit nog uitzoeken) dat er een gecombineerde opleiding logopedie (voor de BIG-registratie) en taalwetenschap is, of komt. Inge is blijkbaar niet de enige die graag allebei wil doen.
Duimen jullie mee voor haar? (O ja, misschien gaan we ook nog naar Groningen. Daar schijnt deze combi ook te kunnen. Veel verder van de ene naar de andere uithoek van Nederland kun je volgens mij niet.)

2 opmerkingen:

Jeanet zei

Spannend allemaal, he? Ik vind loslaten erg moeilijk..... :-(
Maar jullie hebben in elk geval samen genoten!
Hartelijke groet!
Jeanet

Anna zei

Het is zeker spannend, maar ook zo leuk. Als ik nu opnieuw zou moeten kiezen, dan zou het wel eens een heel andere richting kunnen worden. Maar, volgens mij bestond de studie taalwetenschap toen nog niet.